روانشناسی کاربردی

افسردگی

در سال های اخیر افسردگی از زیرمجموعه اختلالات خلقی خارج شده و به صورت طبقه ای مجزا برای خودش در طبقه بندی بیماری های روانی قرار گرفته است و این نشان دهنده اهمیت پیدا کردن این بیماری در میان جوامع امروزی است زیرا که از سال های اخیر میزان مبتلا به این بیماری در سطح جهانی رو به افزایش است.آمار نشان می دهد که این بیماری همیشه در زنان حدود 2.5 برابر بیشتر از مردان بوده است به صورتی که در سطح جهانی 26 درصد آمار افسردگی در زنان و 12 درصد افسردگی برای مردان گزارش شده است.

افسردگی

دلیل به وجود آمدن افسردگی

در ایجاد افسردگی 2 رویداد اهمیت ویژه ای دارند:فقدان(از دست دادن) و شکست. تجربه هایی مانند از دست دادن شغل یا فوت عزیزان می تواند آغاز گر دوره ای از غم و تکرار دایمی بعضی افکار منفی شوند. همچنین شکست ها،مثل رد شدن در امتحان یا رد شدن در یک مصاحبه شغلی و یا ورشکستگی نیز می تواند به نا امیدی و ایجاد احساسات منفی بینجامد.
اکثر مردم می توانند این احساسات منفی را در عرض چند روز یا چند هفته از بین ببرند و به زندگی عادی و نرمال خود بازگرددند.اما در بعضی از افراد کنار آمدن با این شرایط راحت نیست،در این گونه افراد نشانه های افسردگی به مدت طولانی باقی می ماند و در همه جوانب زندگی آنها نفوذ می کند.همچنین این نشانه ها در جنبه های هیجانی،رفتاری،شناختی و فیزیکی افراد تاثیر می گذارد و این تاثیرات در نهایت به افسردگی بالینی منجر می شود.
افسردگی بالینی یعنی حالتی که فرد نتواند کارهای عادی زندگی روزمره ی خود را به خوبی انجام دهد.گاهی افسردگی بدون حضور رویداد های منفی مثل از دست دادن ها و شکست ها ظاهر می شود.در افسردگی،نشانه های هیجانی و انگیزشی،شناختی،رفتاری و فیزیولوژیک دیده می شود.

 

از کجا بفهمیم افسرده هستیم

نشانه های هیجانی و انگیزشی

تجربه های هیجانی افراد افسرده منفی هستند و دیگران آنها را معمولا غمگین،نومید،پریشان،بی نشاط و دلسرد توصیف می کنند.این افراد زود به گریه می افتند و دوره های گریه کردن آنها فراوان و نزدیک به هم هست.آنها حس شوخ طبعی خود را از دست داده اند و به ندرت پیش می آید که هیجان های مثبت و یا لذت ها را تجربه کنند.
افراد افسرده معمولا بی انگیزه هستند.دیگر، اتفاقاتی که در گذشته باعث خوشحالی آن ها می شد اکنون هیچ اهمیتی برای آن ها ندارد.این افراد در تعامل با دیگران برای انجام دادن کار ها پیش قدم نمی شوند و رفتار عادی و آزادانه ندارند. یعنی برای انجام دادن هیچ کاری انگیزه درونی ندارند و باید تحت محرک های خارجی قرار بگیرند تا کاری را انجام دهند.از این رو افراد افسرده بیشتر در معرض خطر ابتلا به مواد مخدر ها و الکل هستند.عدم پیش قدم شدن در کار ها به صورت انزواطلبی اجتماعی نمایان می شود افراد افسرده پیوسته می گوید که نمی خواهند از جای خود تکان بخورند و دوست دارند تنها باشند.از تمایلات جنسی آنها نیز به شدت کاسته می شود.

بی حوصلگی در افسردگی

نشانه های شناختی

این افراد معمولا احساس بی فایدگی،خلا و تهی بودن می کنند علاوه بر این موارد افراد افسرده باور دارند که هیچ کس نمی تواند به آن ها کمک کند و آن ها دیگر آینده تیره و تار دارند.این افراد خود را به بی عرضگی و بی لیاقتی متهم می کنند،از خودشان عیب و ایراد بی جا و غیر منطقی می گیرند. و فکر می کنند که مرگ آن ها به نفع اطرافیانشان است و به خودکشی فکر می کنند.سایر نشانه های شناختی عبارتند از ناتوانایی در تمرکز حواس و ناتوانایی در تصمیم گیری که این موارد هم باعث اختلال در امور روزمره می شود.

عدم تمرکز در افسردگی

نشانه های رفتاری

افراد افسرده نشانه های رفتاری نیز دارند،از جمله آن ها آهسته شدن گفتار و رفتار است.افراد افسرده با جملات کوتاه و آهسته به دیگران پاسخ می دهند،آنها از لحاظ فیزیکی غیرفعال هستند،ساعت ها در رخت خواب می مانند و در طول روز خسته و بی رمق هستند.اما در برخی موارد نادر ممکن هست عکس این قضیه رخ دهد،بعضی از افراد افسرده ممکن است بسیار پر تحرک و حالت بی تابی و بی قراری داشته باشند.

کم تحرکی در افسردگی

پر کردن پرسشنامه های افسردگی

یکی از ساده ترین روش های تشخیص افسردگی انجام تست افسردگی است که به این منظور ما یک تست تشخیص افسردگی در سایت قرار داده ایم. تست افسردگی بک نشان دهنده سطح افسردگی شما در 6 سطح هست که در هر سطح پیشنهاداتی برای شما جهت تسهیل دوره افسردگی آماده شده است.پیشنهاد می کنم این تست را انجام داده و از سطح افسردگی خود تا ریشه نزدن این بیماری مطلع شوید.

پرسشنامه افسردگی

نشانه های فیزیولوژیک

1. اشتها و تغییر وزن:در طول افسردگی بعضی از افراد ممکن است کمتر یا بیشتر از گذشته غذا بخورند، افرادی ممکن است وقتی که گرسنه نیستند به غذا خوردن ادامه دهند و در افرادی ممکن است غذا های مختلف برای آن ها بی مزه باشد که این باعث افزایش و یا کاهش وزن در آن ها خواهد شد.در افسردگی های شدید معمولا کاهش وزن و کم خوری مشاهده می شود.
2. یبوست: افراد افسرده اغلب دچار بیماری های گوارشی بخصوص یبوست می شوند
3. اختلال در خواب:فرد نمی تواند راحت به خواب برود و زود بیدار می شود و در طول خواب هم چند مرتبه بیدار می شود،کابوس های زیادی می بیند.از این رو بیشتر افراد افسرده از فرا رسیدن شب می ترسند زیرا یک نبرد خسته کننده برای به خواب رفتن دارند.اما بعضی افراد افسرده بیش از اندازه می خوابند(هایپرسومنیا) آنها با این که ساعت ها خوابیده اند،باز هم به طور مداوم احساس خستگی میکنند.

کم اشتهایی در افسردگی

تمایز بین سوگ و افسردگی

توجه داشته باشید که در سوگ،عاطفه غالب،احساس پوچی و فقدان است.درحالی که در دوره افسردگی،خلق افسرده مداوم و ناتوانای در خوشنودی یا لذت،غالب است.شدت ملامت در سوگ با گذشت چند رو یا چند هفته رو به کاهش خواهد بود ولی در خلق افسردگی دوره اساسی و با دوام تری را شاهد هستیم.در سوگ اگر فرد داغ دیده به مرگ و مرده فکر می کند،دلیل این نوع تفکر عموما برای پیوستن به متوفی هست درحالی که در دوره افسردگی اساسی چنینن افکاری برای پایان دادن به زندگی به دلیل احساس بی ارزشی و سزاوار نبودن به زندگی است.

افسردگی از کجا شروع می شود

خلق و خویی

حالت عاطفی منفی،عامل خطر ثابت شده ای برای شروع اختلال افسردگی اساسی است و در سطوح بالا این خلق،باعث می شودافراد به احتمال بیشتری در پاسخ به رویداد های زندگی استرس زا دچار دوره های افسردگی شوند.

محیطی

تجربیات ناگوار کودکی،عوامل خطر نیرومندی را برای اختلال افسردگی اساسی تشکیل می دهند.. وقایع استرس زا زندگی به عنوان تسریع کننده ی دوره های افسردگی تایید شده هستند.

ژنتیکی و فیزیولوژیکی

افسردگی می تواند ناشت از ژنتیک افراد باشد. اعضای خانوادگی درجه اول افراد مبتلا 2تا 4 برابر بیشتر از کل جمعیت در معرض خطر مبتلا به اختلال افسردگی قرار دارند.

اختلال افسردگی مداوم(دیس تایمی)

ویژگی اصلی اختلال افسردگی مداوم (افسرده خویی)خلق افسرده هست که بخش عمده روز به مدت حداقل 2 سال و یا 1 سال برای کودکان و نوجوانان روی می دهد.افراد مبتلا به اختلال افسردگی مداوم،خلق خود را به صورت غمگین یا بی حوصله توصیف می کنند و نشانه ها به بخشی از تجربه های روزمره تبدیل می شود.

اختلال ملال پیش از قاعدگی

شاخصه اصلی اختلال ملال پیش از قاعدگی بروز تغییرات سریع خلقی،تحریک پذیری و اضطراب است که در حین مرحه پیش از قاعدگی هر دوره بروز می کند و بعد از شروع قاعدگی پایان می یابد.

اختلال افسردگی ناشی از مصرف دارو و مواد

ویژگی های اصلی عبارتند از:نشانه های افسردگی مانند افسردگی اساسی،اما این نشانه ها با خوردن،تزریق و یا استنشاق ماده ارتباط دارد.

افسردگی بعد از زایمان

فرزند آوری علاوه بر ترس و اضطراب می تواند به افسردگی مادر هم بینجامد.این نوع از افسردگی معمولا بعد از 3 روز از زایمان شروع می شود و تا 2 هفته بعد از زایمان نیز ادامه دار است البته در بعضی از مادران طول دوره افسردگی بلند تر است.از علائم این نوع از افسردگی می توان از گریه های مکرر و بی توجهی به نوزاد،خستگی شدید همراه با عصبانیت،احساس بی ارزشی یا شرم،از دست دادن اشتها و تمایل به تنها بودن نام برد.

افسردگی پس از زایمان

اختلال عاطفی فصلی(SAD)

نشانه ای است که در طول زمستان پیش می آید،در بهار فصل بعدی از بین می رود و به همین دلیل افسردگی زمستانی نامیده می شود.نشانه های عمومی عبارتند از:خستگی،بی رمقی،پر خوابی،هوس شدید به هیدرات های کربن و… .مطالعات نشان می دهد که در بعضی از افراد مبتلا به افسردگی فصلی نشانه های فیزیولوژیکی دیده می شود به صورتی که دوره های طولانی تاریکی در زمستان ترشح هورمون ملاتونین را افزایش می دهد.ترشح این هورمون باعث کند شدن افراد و در نتیجه احساس خواب آلودگی و بی رمقی در آن ها می شود.

درمان افسردگی

اکثر افراد گمان می کنند که با ورزش کردن یا با سخنان انگیزی و کارهایی از این قبیل می توانند بیماری افسردگی را بهبود ببخشند ولی در واقع این راه کار ها برای فرار از این بیماری است و به هیچ عنوان درمان صورت نمی گیرد.هرچند که در افسردگی های خفیف تر این راه کار ها می تواند تا حدودی نقش درمان را ایفا کند.
بهترین درمان برای افسردگی مراجعه به یک روان شناس و ترکیب روش های درمانی دارو درمانی،شناخت درمانی و رفتار درمانی است.

شناخت درمانی

شناخت درمانی فنی است که در آن روش های جدید اندیشیدن و رفتار کردن به بیمار آموخته می شود تا آنها را جانشین نگرش های منفی و معیوب بکنند.

رفتار درمانی

در این روش درمانی علت افسردگی را فقدان تقویت مثبت در نتیجه تغییرات ناگهانی محیط می دانند.در این روش برای رسیدن به اهداف خاصی که باعث افزایش فعالیت و فراهم ساختن تجارب خوشایند می شود،از روش های گوناگونی استفاده می شود.اعتقاد بر این است که ایجاد تغییرات در رفتار های شخصی بیمار موثر ترین راه برای تغییر افکار و احساسات فرد بیمار است.

دارو درمانی

استفاده از دارو های مهارکننده انتخابی باز جذب سروتونین و نلافکسین و بوپروپیون برای درمان بیماران مبتلا به افسردگی می تواند مفید باشد.
سایر روش های درمانی اختلال افسردگی عبارتند از:روان کاوی،درمان بین فردی،خانواده درمانی و درمان گروهی است.

 

 

جستجو

آخرین مقالات

آخرین تست ها

صفحات مجازی ما